Rizik od zatajivanja srca visok u godinama nakon prvog srčanog udara


Rizik od zatajivanja srca visok u godinama nakon prvog srčanog udara

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji na gotovo 25.000 ljudi, rizik od zatajivanja srca se značajno povećava u godinama nakon prvog srčanog udara. Inače, zatajivanje srca predstavlja veliki zdravstveni problem koji nosi ozbiljne rizike od hospitalizacije i smrti.

Svakako treba spomenuti čimbenike rizika za zatajivanje srca koji uključuju stariju životnu dob, lošiji socioekonomski status, fibrilaciju atrija i dijabetes. Naime, svako povećanje životne dobi za 10 godina povezano je s 45 posto većim rizikom od zatajivanja srca. Fibrilacija atrija povećava rizik od zatajivanja srca za 63 posto, a dijabetes za 44 posto.

Druga zdravstvena stanja koja su povezana sa zatajivanjem srca nakon prvog srčanog udara su periferna arterijska bolest, kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), hipertenzija te srčani udar znan kao STEMI (srčani udar s podizanjem ST-spojnice).

Smatra se da otkrivanje pacijenata koji su nakon srčanog udara izloženi većem riziku od zatajivanja srca može pomoći u njihovom liječenju i poduzimanju preventivnih mjera.

Izvor:
European Society of Cardiology