Sepsa može uzrokovati promjene u funkcioniranju obrambenih stanica koje dovode do smrti


Sepsa može uzrokovati promjene u funkcioniranju obrambenih stanica koje dovode do smrti

Analiza više studija pokazala je da sepsa može uzrokovati promjene u funkcioniranju obrambenih stanica monocita koje su prisutne i nakon otpuštanja pacijenta iz bolnice. Ovo stanično reprogramiranje stvara poremećaj znan kao postsepsnim sindromom, čiji simptomi uključuju česte reinfekcije, kardiovaskularne promjene, kognitivne smetnje, smanjenje tjelesnih funkcija i lošu kvalitetu života.

Spomenuti fenomen objašnjava zašto toliko puno pacijenata koji prežive sepsu umiru nakon otpusta iz bolnice.

Sepsa se smatra jednim od vodećih uzroka smrti u jedinicama intenzivne njege. Inače, sepsa je po život opasna sistemska disfunkcija organa izazvana nereguliranim odgovorom organizma na infekte, obično bakterije ili gljivice. Naime, obrambeni sustav ozlijeđuje vlastita tkiva i organe tijela dok se bori protiv mikroba.

Ako se odmah ne prepozna i ne liječi, stanje može dovesti do septičnog šoka i zatajenja više organa. Pacijenti s ozbiljnim COVID-19 i drugim zaraznim bolestima imaju povećani rizik od razvoja i umiranja od sepse.

Procjenjuje se da novi slučajevi sepse u svijetu iznose oko 49 milijuna godišnje. Bolnička smrtnost od septičkog šoka premašuje globalno 40%.

Izvor:
Frontiers in Immunology