Sindrom nemirnih nogu može povećati rizik od suicida


Sindrom nemirnih nogu može povećati rizik od suicida

Izgleda da osobe sa sindromom nemirnih nogu (RLS) imaju gotovo tri puta veći rizik od suicida (samoubojstva) i samopovrede, što ukazuje da možda postoji veza između ovog stanja i mentalnog zdravlja, ukazuje nova studija.

U istraživanju američkih znanstvenika sa Penn Statea praćeno je više od 24.000 osoba sa sindromom nemirnih nogu i oko 145.000 osoba bez tog neurološkog stanja.

Inače, sindrom nemirnih nogu uzrokuje neugodne senzacije u nogama, što rezultira nagonom za njihovim pomicanjem, često tijekom noći, što utječe na san. Sindrom nemirnih nogu javlja se u oko 5 posto populacije.

Smatra se da će sada liječnici morati više pažnje posvetiti pacijentima sa sindromom nemirnih nogu.

Točan uzrok sindroma nemirnih nogu nije poznat, no valja spomenuti da su prethodne studije utvrdile vezu između njega i nedostatka željeza, kao i niske razine dopamina u mozgu.

Jednako tako, sindrom nemirnih nogu se također povezuje s većim rizikom od rane smrti. Naime, neke studije su pronašle vezu između sindroma nemirnih nogu i povećanog rizika od hipertenzije i srčanog udara, te depresije i suicidalnih misli.

Izvor:
JAMA Network Open