Sindrom policističnih jajnika povezan s komplikacijama u trudnoći


Sindrom policističnih jajnika povezan s komplikacijama u trudnoći

Švedsko istraživanje pokazalo je da je sindrom policističnih jajnika (PCOS) izgleda povezan s povećanim rizikom od komplikacija u trudnoći, kao što su preeklampsija, dijabetes i prijevremeni porod.

Sindrom policističnih jajnika pogađa između 5 do 15 posto žena reproduktivne dobi, a simptomi koji ga karakteriziraju su nepravilan menstrualni ciklus, problemi s ovulacijom, pretilost i pojačana dlakavost lica i tijela. Žene sa sindromom policističnih jajnika obično imaju male ciste na jajnicima.

Ovo istraživanje pokazalo je da su žene sa sindromom policističnih jajnika u usporedbi s ženama koje nemaju taj sindrom, izložene 45 posto većem riziku od preeklampsije te dva puta većem riziku od razvoja dijabetesa tijekom trudnoće i prijevremenog poroda

Jednako tako pokazalo se da je za novorođenčad žena sa sindromom policističnih jajnika vjerojatnije da će biti prevelika za svoju gestacijsku dob te da su sklona razvoju asfiksije tijekom poroda.

Obzirom da su prema mišljenju znanstvenika žene sa sindromom policističnih jajnika visokorizični bolesnici, potreban im pojačan nadzor tijekom trudnoće i poroda.

Izvor:
BMJ