Skidanje suvišnih kilograma smanjuje rizik od raka maternice


Skidanje suvišnih kilograma smanjuje rizik od raka maternice

Prema rezultatima istraživanja koje je više od deset godina pratilo više od 35.000 žena u dobi od 50 do 79 godina, žene starije životne dobi mogu skidanjem suvišnih kilograma smanjiti svoj rizik od razvoja raka maternice. Svakako treba istaknuti da čak i umjereno smanjenje tjelesne težine može napraviti veliku razliku kada je u pitanju rizik od raka.

Inače, rak endometrija je najčešća ginekološka maligna bolest u žena i četvrti najčešći rak u žena. Više od 75 posto slučajeva raka endometrija javlja se u žena u dobi od 55 i više godina.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su smanjile svoju tjelesnu težinu za pet ili više posto, imale 29 posto manji rizik od raka endometrija, bez obzira na njihovu životnu dob. Također, valja spomenuti da se u žena koje su dobile na tjelesnoj težini, rizik od raka endometrija povećao.

Iako je velik broj istraživanja ukazao na povezanost pretilosti i raka endometrija, ovo je prvo istraživanje koje je proučavalo vezu između smanjenja tjelesne težine i rizika od raka.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology