Soja, orašasti plodovi i grah mogu spriječiti povratak raka dojke


Soja, orašasti plodovi i grah mogu spriječiti povratak raka dojke

Žene koje su preživjele rak dojke možda bi željele povećati unos soje, orašastih plodova, graha i cjelovitih žitarica u prehrani, otkriva pregled podataka o prehrani i recidivu raka dojke. Naime, pokazalo se, da je veći unos sojinih spojeva zvanih izoflavoni bio posebno povezan s većim izgledima da se rak neće vratiti.

No, rezultati još ne mogu odrediti idealne doze izoflavona ili drugih hranjivih tvari za koje se čini da sprječavaju ponovnu pojavu raka dojke.

Znanstvenici su proučavali podatke iz 22 velike studije koje su se usredotočile na soju, lignane (spojeve koji se nalaze u raznim biljkama kao što su sjemenke i orašasti plodovi), povrće iz porodice krstašica (povrće poput kupusa, brokule i cvjetače) i zeleni čaj. Također su promatrali učinak fitonutrijenata (spojeva dobivenih iz biljaka) koji se nalaze u tim namirnicama.

Rezultati su pokazali, da je visok unos sojinih izoflavona povezan sa smanjenjem recidiva raka dojke za 26%. Najveća korist došla je od dnevnog unosa od 60 miligrama -- što je ekvivalentno dvije ili tri šalice sojinog mlijeka, tri unce tofua ili pola šalice kuhane soje.

Međutim, korist od izoflavona soje u sprječavanju smrti od raka dojke bila je manja - samo oko 12% smanjenja. Ta je dobrobit bila najveća kada su žene jele oko jednu ili dvije porcije proizvoda od soje dnevno.

No, neke žene mogu se brinuti da jedenje soje možda nije sigurno nakon dijagnoze raka dojke jer izoflavoni soje mogu djelovati poput estrogena u tijelu.

Jednako tako, znanstvenici su proučavali lignane, pronađene u mnoštvu biljaka kao što su sjemenke, orašasti plodovi, mahunarke, cjelovite žitarice, voće i povrće. Sjemenke lana, indijski oraščići, brokula i prokulice sadrže posebno visoke koncentracije lignana. Visoke razine enterolaktona -- koje nastaju kada se lignani razgrađuju u probavnom sustavu -- čini se da smanjuju izglede za smrt od raka dojke za 28%, pokazalo je istraživanje, i smanjuju izglede za ranu smrt od bilo kojeg uzroka za 31%. Nalazi lignana i soje bili su dovoljno čvrsti da se preporuči da ih osobe koje su preživjele rak dojke koriste u svim prehrambenim smjernicama.

Također, pokazalo se, da je pijenje puno zelenog pića povezano sa 44% smanjenjem recidiva raka dojke kod žena koje su bile liječene od raka dojke u stadiju I ili II.

Izvor:
JNCI Cancer Spectrum