Svakodnevno konzumiranje voća dobro za srce


Svakodnevno konzumiranje voća dobro za srce

Odrasle osobe koje svakodnevno jedu svježe voća poput jabuke i naranče, imaju za jednu trećinu manji rizik da će umrijeti od srčanog ili moždanog udara nego osobe koje rijetko ili nikad ne jedu voće, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 500.000 odraslih osoba u dobi od 30 do 79 godina.

Također, treba istaknuti da su ljubitelji voća imali niži krvni tlak te nižu razinu šećera u krvi u odnosu na osobe koje nisu jele voće, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Iz navedenih rezultata očito je da je konzumiranje voća bitno za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Svakako treba spomenuti da je kardiovaskularna bolest vodeći uzrok prijevremene smrti na svijetu koja se mogla izbjeći.

Inače, voće je odličan izvor vitamina, minerala, vlakana i drugih zdravih hranjivih sastojaka. No, osim za kardiovaskularni sustav, konzumiranje voća je važno i za zdravlje probavnog sustava i moždanih stanica.

Kako bi se dobilo što više hranjivih sastojaka preporuča se konzumacija više vrsta voća, ne samo jabuka i naranči, nego i marelica, grožda, breskvi, kivija, bobičastog voća i mandarina.

Izvor:
New England Journal of Medicine