Terapija zračenjem za rak dojke može predstavljati dugotrajni rizik za srce


Terapija zračenjem za rak dojke može predstavljati dugotrajni rizik za srce

Mlađe žene koje su podvrgnute terapiji zračenjem zbog raka u lijevoj dojci izložene su povećanom riziku od srčanih oboljenja godinama kasnije, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, pokazalo se da je u žena koje su primale terapiju zračenjem zbog raka dojke u lijevoj dojci, u 10,5 posto njih došlo do razvoja koronarne bolesti u sljedećih 27 godina, što je gotovo dvostruko više nego u žena koje su dobivale terapiju zračenjem zbog raka u desnoj dojci.

Inače, zbog anatomskog položaja srca, srce i njegove arterije izložene su većem zračenju kada se dobiva terapija zračenjem zbog raka u lijevoj dojci.

Smatra se da zbog svega navedenog, ženama koje su dobivale terapiju zračenjem zbog raka u lijevoj dojci treba dugotrajno praćenje zdravlja srca.

Bolest koronarnih arterija nastaje uslijed smanjenja krvnog protoka u koronarnim arterijama, najčešće zbog ateroma. Klinički se može očitovati kao nijema ishemija, angina pektoris, akutni koronarni sindrom (nestabilna angina pektoris, srčani udar) i iznenadna srčana smrt.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology: CardioOncology