Teški simptomi menopauze povećavaju rizik od moždanog udara i srčane bolesti


Teški simptomi menopauze povećavaju rizik od moždanog udara i srčane bolesti

Izgleda da su žene koje imaju umjerene do teške simptome menopauze izložene većem riziku od moždanog udara i srčane bolesti, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da žene s dva ili više umjerenih do teških simptoma menopauze, imaju 41 posto veći rizik od moždanog udara i  37 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Valja istaknuti da ovo istraživanje nije dokazalo uzročno-posljedičnu vezu, već je samo pokazalo povezanost simptoma menopauze i moždanog udara s drugim bolestima srca i krvnih žila. Moguće je da simptomi menopauze možda uopće nisu uzrok tih problema te da drugi čimbenici, poput pretilosti ili dijabetesa, mogu dovesti i do težih simptoma menopauze i do loših zdravstvenih ishoda.

Inače, neka ranija istraživanja pokazala su da žene sa simptomima menopauze često imaju druge čimbenike rizika za srčanu bolest i moždani udar, poput visokog krvnog tlaka (hipertenzije) i povišenog kolesterola. Jednako tako, one također mogu imati lošije zdravlje krvnih žila i povećanu razinu upale.

Izvor:
North American Menopause Society virtual meeting