Home / Vijesti / Transplantacija bubrega inficiranog hepatitisom C sigurna

Transplantacija bubrega inficiranog hepatitisom C sigurna

Transplantacija bubrega inficiranog hepatitisom C sigurna

Pacijenti koji su na dijalizi i čekaju transplantaciju bubrega mogu prihvatiti bubreg od donora koji je zaražen virusom hepatitisa C (HCV), ukazuje nova studija. Inače, u svijetu postoji ogroman nedostatak bubrega za transplantaciju.

Nove, manje toksične terapije za hepatitis C otvorile su vrata za transplantaciju bubrega osoba koje su zaražene hepatitisom C.

U ovom istraživanju, 20 pacijenata dobilo je bubreg osobe zaražene hepatitisom C te nakon toga i terapiju za hepatitis C. Stopa izlječenja iznosila je 100 posto.

Smatra se da se transplantacijom zaraženih bubrega te terapijom protiv hepatitisa C mogu uštedjeti značajna financijska sredstva, obzirom da dijaliza za jednog pacijenta košta više od 88.000 USD godišnje.

Iako neki pacijenti možda ne bi željeli dobit bubreg od osobe zaražene hepatitisom C, drugi bi to mogli smatrati dobrim izborom, s obzirom na visoke stope smrtnosti za pacijente na dijalizi koji očekuju presađivanje bubrega.

Izvor:
Annals of Internal Medicine

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje