Trudnice s gestacijskim dijabetesom izložene riziku od njegovog ponovnog razvoja


Trudnice s gestacijskim dijabetesom izložene riziku od  njegovog ponovnog razvoja

Istraživanje provedeno u SAD-u u razdoblju od 1991. do 2008. godine na oko 65.000 žena za prve dvije trudnoće te na oko 13.000 žena za prve tri trudnoće pokazalo je da se rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa u budućim trudnoćama povećava za 41 posto za žene koje su imale gestacijski dijabetes u jednoj trudnoći te za 57 posto za žene koje su u dvije trudnoće imale gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes obično se razvija tijekom druge polovice trudnoće (osobito u 3. tromjesečju trudnoće) i obično nestaje nakon poroda. Javlja se kod 4 posto trudnica.

Gestacijski dijabetes počinje kada tijelo nije u stanju proizvest i koristit sav inzulin koji je potreban za trudnoću. Bez dovoljno inzulina, šećer (glukoza) ne može napustiti krv i biti pretvoren u energiju. Stoga dolazi do nakupljanja šećera u krvi i povišenja njegove razine - hiperglikemija.

Kod većine žena, gestacijski dijabetes ne uzrokuju vidljive znakove ili simptome. Rijetko, gestacijski dijabetes može uzrokovati pretjeranu žeđ ili učestalo mokrenje.

Iako rijetko uzrokuje oštećenje ploda, njegove komplikacije mogu ugroziti zdravlje majke i djeteta. Neliječen ili slabo kontroliran gestacijski dijabetes može naškoditi djetetu.

Ukoliko imate gestacijski dijabetes, vaše dijete je izloženo većem riziku od:

  • prekomjernog rasta (makrosomija)
  • niske razine šećera u krvi (hipoglikemija)
  • respiratornog distres sindroma
  • žutice
  • dijabetesa tipa 2 (kasnije u životu)
  • smetnji u razvoju

Za njegovu kontrolu bitno je jesti zdravu hranu, redovito vježbati i po potrebi uzimati lijekove. Vodeći brigu o sebi možete za sebe osigurati zdravu trudnoću, a za vaše dijete zdrav početak.

Izvor:
Reuters