U Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe 7. studenog


U Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe 7. studenog

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je za ovu sezonu osigurao 320.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni (2017./2018.).

Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske  zdravstvene organizacije (SZO) i Europske unije (EU) za sezonu 2018./2019. odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B. Naime, djelatne tvari cjepiva su površinski antigeni virusa gripe sljedećih sojeva:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-sličan soj
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-sličan soj
  • B/Colorado/06/2017-sličan soj (B/Victoria/2/87 linija).

Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno prema odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO):

  • osigurane osobe starije od 65 godina
  • kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani)
  • zdravstveni radnici

Građani se kao i ranijih godina mogu cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se cijepljenje protiv gripe provodi od 9:00 do 15:30 svakim radnim danom.

Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna febrilna bolest.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj mjeri se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, a u nekim sezonama može biti vrlo niska poput 20-30 posto. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 posto je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan – dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja).

Izvor:
HZJZ