U Sloveniji zabilježen prvi slučaj babezioze kod čovjeka


U Sloveniji zabilježen prvi slučaj babezioze kod čovjeka

U Sloveniji je zabilježen prvi slučaj da je čovjek obolio od babezioze, rijetke bolesti slične malariji koja može biti smrtonosna ukoliko se ne liječi. Babezioza je otkrivena analizom krvi pacijentice koja je zaprimljena u bolnicu u Murskoj Soboti. Pacijentica je imala visoku temperaturu, mučninu i bolove u mišićima.

Babezije su paraziti eritrocita mnogih divljih i domaćih životinja, a na govedima uzrokuju ozbiljne štete izazivajući raspad crvenih krvnih tjelešaca i hemoglobinuriju. Postoji više od 70 podvrsti babezija.

Parazite iz roda Babesia prenose krpelji, u kojima prolaze ciklus shizgonije, dok se u eritrocitima kralješnjaka razmnožavaju diobom nadvoje.

Ljudi se obično zaraze usljed kontakta s inficiranim krpeljom, no babezioza se također može prenijeti i transfuzijom krvi. Infekcija može biti posebno opasna za splenektomirane osobe.

Infekcija babezijama može biti asimptomatska, te trajati mjesecima bez pojave simptoma. U slučajevima kada postoje simptomi, bolest obično počinje nakon inkubacije od 1 do 4 tjedna, s malaksalošću, zamorom, tresavicom, vrućicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima. Može se pojaviti hepatosplenomegalija sa žuticom, te blaga do umjerena hemolitička anemija.

Dijagnoza se obično postavlja nalazom babezija u razmazu krvi.

"Otkriće prvog slučaja ljudske babezioze u Sloveniji za struku nije iznenađenje, no važno je da liječnici budu svjesni mogućnosti infekcije kod uboda krpelja, osobito u bolesnika koji su imunokompromitirani, kako bi se na vrijeme poslali materijali u laboratorij", ističe slovenska liječnica dr. Miša Korva.

Izvor:
HRT, RTV SLO