UN upozorava da je HIV/AIDS vodeći uzrok smrti u žena


UN upozorava da je HIV/AIDS vodeći uzrok smrti u žena

Stručnjaci UN-ovog programa za HIV/AIDS tvrde da je HIV postao vodeći uzrok smrti i bolesti kod žena reproduktivne dobi diljem svijeta Jedan od ključnih problema je da je 70% žena u cijelom svijetu bilo prisiljeno imati spolni odnos bez zaštite, a takvo se nasilje nad ženama ne smije tolerirati.

Na početku 10-dnevne konferencije u New Yorku, UNAids je pokrenula petogodišnji akcioni plan glede rješavanja pitanja spola koji stavlja žene u opasnosti.

"Žene i djevojke nisu žrtve, one su pokretačka snaga koji pridonosi socijalnoj transformaciji" rekao je izvršni direktor Michel Sidibe.

Podaci pokazuju da skoro 30 godina od početka epidemije, službe zadužene za sprječavanje širenja AIDS-a nisu odgovarale na specifične potrebe žena i djevojaka.

U Subsaharskoj Africi, 60% onih koji žive s HIV-om su žene dok u Južnoj Africi, na primjer, mlade žene imaju oko tri puta veću vjerojatnost da će se zaraziti HIV-om u usporedbi s njihovim muškim vršnjacima.

Novi program prevencije HIV-a trebao bi poboljšati prikupljanje podataka i analizu kako epidemija pogađa žene te spriječiti nasilje nad ženama.

Izvor:
BBC