Kako se prenosi HIV?


Kako se prenosi HIV?

Da bi se zarazili HIV-om, u tijelo mora ući zaražena krv, sjemena tekućina ili vaginalni sekret. Zarazit se ne možete uobičajenim društvenim kontaktom s nekim tko ima HIV ili AIDS - grljenjem, poljupcima, plesom ili rukovanjem. HIV se ne prenosi zrakom, vodom ili ugrizom insekata.

HIV-om se možete zaraziti na nekoliko načina i to:

  • Tijekom spolnog odnosa - Zarazit se možete ako imate vaginalni, analni ili oralni spolni odnos sa zaraženim partnerom čija krv, sjemena tekućina ili vaginalni sekret može prodrijeti u vaše tijelo. Virus može ući u vaše tijelo kroz ranice u ustima ili sitne razderotine koje ponekad nastaju u rektumu ili vagini tijekom spolnog odnosa.
  • Transfuzijom krvi - U nekim slučajevima virus se može prenijeti putem transfuzije krvi. Mogućnost zaraze putem transfuzije krvi i krvnih pripravaka je danas, u zemljama gde se rutinski testiraju davatelji krvi i plazme, gotovo eliminirana.
  • Rabljenjem zajedničkog pribora za ubrizgavanje droge - HIV se može prenijeti preko igli i šprici kontaminiranih zaraženom krvi. Ako razmjenjujete intravenozni pribor u velikoj ste opasnosti da se zarazite HIV-om i drugim zaraznim bolestima kao što je hepatitis.
  • S majke na dijete - Zaražene majke mogu zaraziti svoju djecu tijekom trudnoće ili poroda ili tijekom dojenja. Ako trudnica tijekom trudnoće prima terapiju za HIV, rizik za dijete je znatno smanjen.

 

Centar AIDS potpomaže Medicopharmacia.

Zadnja izmjena: 01.09.2019.