Komplikacije HIV/AIDS-a


Komplikacije HIV/AIDS-a

Infekcija HIV-om slabi vaš imunološki sustav te postajete jako osjetljivi na sve vrste infekcija i neke vrsta raka.

Infekcije uobičajene za oboljele od HIV/AIDS-a:

 • Tuberkuloza - U nerazvijenim zemljama tuberkuloza je najčešća oportunistička infekcija povezana s HIV-om i glavni uzrok smrti osoba oboljelih od AIDS-a. Danas su milijuni ljudi zaraženi i HIV-om i tuberkulozom. Mnogi stručnjaci smatraju da se te dvije bolesti gotovo uvijek javljaju zajedno.
 • Salmoneloza - Ovu bakterijsku infekciju možete dobiti preko kontaminirane hrane ili vode. Simptomi su teški proljev, povišena temperatura, zimica, bol u trbuhu i ponekad, povraćanje. Mada se bilo koja osoba koja je izložena bakteriji salmonele može razboljeti, salmoneloza je mnogo češća u HIV-pozitivnih osoba.
 • Citomegalovirus (CMV) - Ovaj se česti virus iz porodice humanih herpesvirusa prenosi tjelesnim tekućinama kao što su slina, krv, mokraća, sjemena tekućina i mlijeko dojilja. Zdravi imunološki sustav će inaktivirati virus i on će ostati neaktivan (dormantan) u vašem tijelu. Ako vaš imunološki sustav oslabi, virus će se ponovo aktivirati i može vam oštetiti oči, probavni trakt, pluća i druge organe.
 • Kandidijaza - Kandidijaza je česta infekcija povezana s HIV-om. Uzrokuje upalu i debele bijele naslage na sluznici usne šupljine, jezika, jednjaka ili vagine (rodnice). Djeca imaju naročito teške simptome u ustima i jednjaku zbog čega teško jedu jer je hranjenje popraćeno bolovima. 
 • Kriptokokni meningitis - Meningitis je bolest karakterizirana upalom ovojnica mozga (meninga) i kralježnične moždine. Kriptokokalni meningitis je česta infekcija središnjeg živčanog sustava povezana s HIV-om, a uzrokuje ga gljivica koja se nalazi u tlu. Može se dovesti u vezu i s izmetom ptica i šišmiša.
 • Toksoplazmoza - Ovu potencijalno smrtonosnu infekciju uzrokuje Toxoplasma gondii, parazit kojeg uglavnom prenose mačke svojim izmetom, a paraziti se zatim mogu proširiti na druge životinje.
 • Kriptosporidioza - Ovu infekciju uzrokuje crijevni parazit kojeg najčešće nalazimo u životinja. Kriptosporidiozu možete dobiti preko kontaminirane hrane ili vode. Parazit raste u vašim crijevima i žučnim vodovima, a kod osoba oboljelih od AIDS-a izaziva teške, kronične proljeve.

Karcinomi česti kod osoba sa HIV/AIDS-om

 • Kaposijev sarkom - Kaposijev sarkom je tumor krvnih žila. Rijedak je kod osoba koje nisu zaražene HIV-om, ali kod zaraženih je čest. Očituje se kao ružičasta, crvena ili ljubičasta ranica na koži i ustima. U osoba s tamnijom kožom, ranica može biti tamno smeđe ili crne boje. Kaposijev sarkom može napasti i unutarnje organe, uključujući i probavni trakt i pluća.
 • Limfomi - Limfom je vrsta raka koja nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog sustava. Najčešći rani znak je bezbolno povećanje limfnih čvorova na vratu, u pazuhu ili preponama.

Ostale komplikacije HIV/AIDS-a

 • Sindrom kopnjenja - Agresivna terapija smanjila je broj slučajeva sindroma kopnjenja, ali on još uvijek pogađa veliki broj oboljelih od AIDS-a. Sindrom kopnjenja se definira kao gubitak najmanje 10 posto tjelesne težine, često je praćen proljevom, kroničnom slabošću i povišenom temperaturom.
 • Neurološke komplikacije - Mada AIDS ne napada živčane stanice, može prouzročiti neurološke simptome kao što su smušenost, zaboravljivost, depresija, anksioznost i otežano hodanje. Jedna od najčešćih neuroloških komplikacija AIDS-a je demencija koja dovodi do promjene ponašanja i smanjenog mentalnog funkcioniranja.

 

Zadnja izmjena: 30.04.2024.