Home / Centri A-Z / AIDS

AIDS

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
AIDS

Sindrom stečenog nedostatka imunosti (eng. AIDS - Acquired Immunodeficiency Syndrome, fr. SIDA - Syndrome d'ImmunoDéficience Acquise) je stanje u kojem je došlo do takvog slabljena imunosti da se javljaju određene bolesti koje se u inače zdravih ljudi ne pojavljuju. 

AIDS je kronično, po život opasno stanje, uzrokovano virusom humane imunodificijencije (HIV). Budući da oštećuje imunološki sustav, HIV utječe na sposobnost tijela da se bori protiv mikroorganizama koji uzrokuju bolesti.

Postoje tri glavna puta prijenosa infekcije: spolni, putem krvi i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja i dojenjem.

HIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe.

AIDS nije izlječiv, no postoje lijekovi koji mogu značajno usporiti napredovanje bolesti.

Centar AIDS potpomaže Medicopharmacia.

Povezano s AIDS-om

PrEP (Pre Exposure Prophylaxis), u prijevodu profilaksa prije ekspozicije, je uzimanje određenih antiretrovirusnih lijekova radi sprječavanja zaraze HIV-om. U ovom trenutku je dokazano djelotvorna kombinacija dva lijeka iz skupine nukleozidnih/nukleotidnih inhibitora reverzne transkriptaze - tenofovir dizoproksil fumarata i emtricitabina.

Od davnina se češnjak (bijeli luk, lat. Allium sativum) koristi kao začin i dodatak jelima, no osim u kulinarstvu, češnjak se već tisućama godina također koristi i u medicini za prevenciju i liječenje raznih bolesti, te se ubraja među najstarije i najčešće rabljene prirodne lijekove. Inače, češnjak potječe iz središnje Azije, a bio je već poznat starim Indijcima, Egipćanima, Grcima i Rimljanima.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje