Prevencija HIV/AIDS-a


Prevencija HIV/AIDS-a

Ne postoji cjepivo protiv zaraze HIV-om niti lijek za AIDS. No možete sebe i druge osobe zaštiti od zaraze. To znači da morate naučiti što je HIV i kako se on prenosi. 

Kako bi spriječili širenje HIV-a:

  • Upotrijebite novi kondom svaki puta kad imate spolni odnos - Ako niste upoznati s HIV statusom vašeg partnera, upotrijebite novi kondom svaki puta kad imate analni ili vaginalni spolni odnos. Žene mogu koristiti vaginalni kondom. Koristite samo lubrikante na bazi vode. Lubrikanti na bazi ulja oslabljuju kondome i uzrokuju njihovo pucanje. Tijekom oralnog seksa koristite kondom, medicinske zaštitne listove od lateksa ili plastičnu foliju.
  • Upotrebljavajte čiste igle - Ako koristite igle za ubrizgavanje droge, neka budu sterilne i ne dijelite ih s drugim osobama. Prijavite se u lokalni program razmjene igala i potražite pomoć u vezi odvikavanja od droge.
  • Obavijestite vaše spolne partnere da imate HIV - Važno je da sve osobe s kojima ste bili u spolnim odnosima obavijestite da ste HIV-pozitivni. Vaši partneri moraju napraviti pretrage i dobiti lijekove ako imaju virus. Također moraju saznati svoj HIV status kako ne bi zarazili druge osobe.
  • Ako ste trudni, odmah potražite medicinsku pomoć - Ako ste HIV-pozitivni, infekciju možete prenijeti na svoje dijete. Međutim, ako se tijekom trudnoće liječite, rizik za vaše dijete možete smanjiti za dvije trećine.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.