Uvršteni novi lijekovi na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova HZZO-a


Uvršteni novi lijekovi na Osnovnu i Dopunsku listu lijekova HZZO-a

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) održalo je danas svoju 94. redovnu sjednicu na kojoj je na liste lijekova HZZO –a uvršteno ukupno 105 novih pakiranja lijekova (80 na Osnovnu i 25 na Dopunsku listu lijekova), od kojih najveći dio čine novi generički lijekovi, lijekovi koji su kliničke paralele i dodatni oblici već postojećih lijekova na listama lijekova. 

Na liste lijekova uvršteno je i 11 novih lijekova (eltrombopag za liječenje idiopatske trombocitopenične purpure, rezervni antibiotik – tedizolid fosfat, darunavir + kobicistat za liječenje HIV infekcije, ledipasvir+sofosbuvir za liječenje kroničnog hepatitisa C, bendamustin za liječenje kronične limfocitne leukemije i non-Hodgkin limfoma, brentuksimab vedotin za liječenje limfoma, pertuzumab za liječenje metastatskog karcinoma dojke, krizotinib za liječenje ALK pozitivnih karcinoma pluća, dabrafenib za liječenje melanoma, olaparib za liječenje BRCA pozitivnih karcinoma jajnika, te kontrastno sredstvo ioflupan),  a uz 4 već postojeća lijeka je proširena primjena u novim indikacijama (certuzumab pergol za artritis, denosumab za koštane metastaze solidnih tumora, pazopanib za sarkom mekih tkiva i cetuksimab za liječenje karcinoma pločastih stanica glave i vrata).

Na taj način oboljelima postaju dostupniji novi lijekovi što poboljšava kvalitetu zdravstvene skrbi.

Među novim lijekovima nalazi se i nekoliko "pametnih lijekova" kao i lijekova za koje je HZZO novim modelom ugovaranja dodatno osigurao plaćanje samo učinkovitog liječenja. Riječ je o lijekovima za liječenje kroničnog hepatitisa C, metastatskog karcinoma dojke, ALK pozitivnih karcinoma pluća, te BRCA pozitivnih karcinoma jajnika.

izvor:
HZZO