Večernja tjelovježba najučinkovitija u smanjenju razine šećera u krvi


Večernja tjelovježba najučinkovitija u smanjenju razine šećera u krvi

Novo istraživanje otkriva da je umjerena do snažna tjelesna aktivnost u večernjim satima za odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću koja vode sjedeći način života, najkorisnija u snižavanju dnevne razine šećera u krvi.

Stručnjaci objašnjavaju da je dobro utvrđeno da umjerena do snažna tjelesna aktivnost poboljšava homeostazu glukoze kod odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću kod kojih postoji veći rizik od razvoja inzulinske rezistencije. Međutim, malo se znalo o optimalnom vremenu umjerene do snažne tjelesne aktivnosti za poboljšanje dnevne kontrole glukoze u krvi.

Rezultati su pokazali da je nakupljanje više od 50% umjerene do snažne tjelesne aktivnosti navečer povezano sa snižavanjem dnevne, noćne i ukupne razine glukoze u krvi u usporedbi s neaktivnošću. Ova je povezanost bila jača kod onih sudionika s poremećenom regulacijom glukoze.

Smatra se, da ovi rezultati naglašavaju važnost područja preciznog propisivanja vježbi. U kliničkoj praksi, certificirano sportsko i medicinsko osoblje trebalo bi razmotriti optimalno vrijeme u danu kako bi poboljšali učinkovitost programa tjelovježbe i tjelesne aktivnosti koje propisuju.

Izvor:
Obesity