Vitamin D može pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2


Vitamin D može pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2

Dodaci vitamina D obično se koriste za prevenciju gubitka koštane mase i prijeloma, no novo istraživanje nudi još jednu mogućnost, naime, pokazalo se da vitamin D ljudima s predijabetesom može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa.

Naravno, tjelovježba je još uvijek učinkovitija od vitamina D u smanjivanju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2 nastaje kada tjelesne stanice više ne reagiraju pravilno na hormon inzulin, koji pomaže prebaciti šećere iz hrane u stanice koje se koriste kao energija. Kao rezultat toga, razina šećera u krvi ostaje kronično visoka, što s vremenom može oštetiti krvne žile i dovesti do bolesti srca, bubrega i očiju, među ostalim komplikacijama.

Predijabetes je stanje u kojem je šećer u krvi abnormalno visok, ali još nije dovoljno visok da bi se dijagnosticirao dijabetes tipa 2. Inače, samo u SAD-u oko 96 milijuna odraslih osoba ima predijabetes.

Smatra se, da bi dodavanje dodatka vitamina D moglo biti jednostavan i jeftin način za dodatnu zaštitu. Također, preporuča se osobama s predijabetesom da razgovaraju sa svojim liječnikom i izmjere svoju razinu vitamina D u krvi.

Prema mišljenju stručnjaka, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se otkrila optimalna doza vitamina D za osobe s predijabetesom.

Općenito, 4000 IU dnevno, smatra se gornjom granicom za unos vitamina D. Vitamin D pohranjen je u tjelesnoj masnoći, no postoji mogućnost da vrlo visoke razine vitamina D uzrokuju probleme, poput bubrežnih kamenaca.

Izvor:
Annals of Internal Medicine