Zdrav način života može ženama smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti


Zdrav način života može ženama smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti

Istraživanje provedeno u SAD-u na 82.000 žena pokazalo je da zdrav način života može znatno smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti, koja je odgovorna za više od pola kardioloških smrtnih slučajeva.

Kontrola četiri čimbenika rizika povezanih s načinom života može značajno smanjiti rizik od iznenadne srčane smrti:

  • ne pušiti
  • indeks tjelesne mase (ITM) mora biti manji od 25
  • tjelesna aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno
  • prakticirati mediteransku prehranu bogatu povrćem, voćem, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama i ribom te umjereno konzumirati alkohol 

Tako su žene koje su se uspjele pridržavati navedenih naputaka imale 92 posto niži rizik od iznenadne srčane smrti.

Iznenadnu srčanu smrt uzrokuju poremećaji srčanog ritma zbog kojih u jednom trenutku prestane dotok krvi u mozak i druge organe, za razliku od srčanog udara koji dolazi uslijed začepljenja jedne ili više arterija koje dovode krv do srca. Ona nastupa bez upozorenja, najčešće u osoba koje do tada nisu imale srčanih problema ili su se osjećale zdravima, te nema specifičnih simptoma. Do iznenadne srčane smrti dolazi na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme. Stoga je pravodobno prepoznavanje osoba s rizikom od iznenadne srčane smrti, kao i primarna prevencija, jedan od glavnih ciljeva u zbrinjavanju ugroženih bolesnika.

Otprilike 95 posto osoba suočenih s iznenadnom srčanom smrću umre zbog nedostatka vremena za pravovaljanu reakciju. Naime, kako su to događaji koji se odvijaju izvan bolničkih zidova, da bi osoba preživjela potrebno je da slučajni svjedok događaja pravodobno i na ispravan način započne reanimacijski postupak do dolaska stručne medicinske hitne pomoći koja će taj postupak nastaviti te obično uz pomoć defibrilatora uspostaviti normalan ritam srca. Uspostava normalnog srčanog ritma mora biti najkasnije u roku od 6 minuta. Za svaku minutu više, šansa za preživljavanje smanjuje se za 10 posto.

Izvor:
Journal of the American Medical Association