Zeleni čaj može ublažiti upalni nedostatak željeza


Zeleni čaj može ublažiti upalni nedostatak željeza

Nedavno objavljeno istraživanje pokazaloi je da epigalokatehin-3-galat (EGCG), polifenol koji se nalazi u zelenom čaju, smanjuje upalu i poboljšava status željeza.

Rezultati pokazuju da EGCG može smanjiti koncentraciju serumskog amiloida A (SAA), povezanog s pojačanim upalnim odgovorom.

Biljni polifenoli su mikronutrijenti za koje se zna da smanjuju upalu i obiluju u zelenom čaju, koji je i popularan i široko dostupan. Polifenoli zelenog čaja poznati su kao katehini, od kojih je najčešći EGCG. Iako je proučavana uloga EGCG-a u smanjenju upale, ostalo je nepoznato može li poboljšati status željeza.

Nedostatak željeza, koji pogađa gotovo jedno od petero djece mlađe od pet godina, povezan je s anemijom i drugim zdravstvenim problemima. Upala također može povećati skladištenje željeza u tijelu, smanjujući njegovu dostupnost u plazmi.

Izvor:
Journal of Nutritional Science