Žene s poviješću endometrioze imaju veći rizik od moždanog udara


Žene s poviješću endometrioze imaju veći rizik od moždanog udara

Izgleda da žene s endometriozom mogu imati veći rizik od moždanog udara u usporedbi sa ženama bez te kronične bolesti, ukazuju rezultati nove studije. Inače, procjenjuje se da endometrioza (abnormalni rast tkiva sličnog endometriju izvan maternice) pogađa otprilike 10% žena reproduktivne dobi. 

Valja spomenuti, da je prethodno istraživanje pokazalo da su žene s endometriozom izložene većem riziku od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara, visokog krvnog tlaka (hipertenzija) i povišene razine kolesterola.

Smatra se da bi liječnici trebali promatrati zdravlje žene u cijelosti, uključujući povišeni krvni tlak, povišen kolesterol i druge čimbenike rizika od moždanog udara, a ne samo simptome koji su specifično povezani s endometriozom, poput boli u zdjelici ili neplodnosti.

Ovo istraživanje je pokazalo da su žene s endometriozom imale 34% veći rizik od moždanog udara u usporedbi s onima bez te bolesti. Najveći udio rizika od moždanog udara povezanog s endometriozom bio je povezan s histerektomijom i/ili ooforektomijom (39%) i postmenopauzalnom hormonskom terapijom (16%).  Inače, i druga istraživanja također sugeriraju da je histerektomija povezana s povećanim rizikom od moždanog udara čak i ako nema povijesti endometrioze.

Izvor:
Stroke