Značajan napredak u liječenju zatajivanja srca


Značajan napredak u liječenju zatajivanja srca

Izgleda da se pomoću cimaglermina, eksperimentalnog lijeka za liječenje zatajivanja srca, mogu po prvi puta u ljudi obnoviti oštećene stanice srca i poboljšati rad srca, ukazuje nova studija Naime, prema rezultatima male faze 1 kliničkog ispitivanja, nakon jedne infuzije lijeka cimaglermina došlo je do poboljšanja rada srca (porasta sposobnosti srca da pumpa krv) koje je trajalo najmanje tri mjeseca.

Zanimljivo je da je navedeni učinak postignut sa samo jednom aplikacijom lijeka, što predstavlja značajan napredak u odnosu na postojeće lijekove koji se koriste za liječenje zatajivanja srca i koji se moraju tijekom dana uzimati više puta, a kada se prestanu uzimati njihov učinak prestaje.

Iako, trenutno postoji velik broj lijekova za zatajivanje srca, u pacijenata sa zatajivanjem srca i dalje je prisutna značajna disfunkcija srca. Naime, nažalost, velik broj pacijenata ne reagira na postojeće terapije.

Cimaglermin djeluje kao čimbenik rasta za srce, tako što pomaže da se srce obnovi nakon ozljede. On se veže za HER2 i HER4 receptore na površini srčanih stanica, koji su inače važni za staničnu obnovu i opstanak. Inače, sličan učinak na srčane stanice se pokušavao postići pomoću matičnih stanica.

Prije nego što se cimaglermin može primjeniti za liječenje pacijenata sa zatajivanjem srca, on mora dokazati svoju vrijednost i učinkovitost u nizu progresivno većih i izazovnijih kliničkih ispitivanja, ističu stručnjaci.

Izvor:
JACC: Basic to Translational Science