Značajan pomak u liječenju tenosinovijskog gigantocelularnog tumora


Značajan pomak u liječenju tenosinovijskog gigantocelularnog tumora

Primjena eksperimentalng lijeka PLX3397 može dovesti do produljene regresije tumora kod pacijenata s tenosinovijskim gigantocelularnim tumorom, rijetkim tumorom zglobova koji uzrokuje invaliditet i bol, ukazuje nova studija.

Inače, tenosinovijski gigantocelularni tumor se obično liječi kirurškim zahvatom koji može biti opsežan te može uključivati zamjenu zgloba, a ponekad i amputaciju. No, rezultati ove studije su pokazali da je kod nekih pacijenata došlo do značajnog poboljšanja stanja nakon primjene eksperimentalnog lijeka PLX3397, što u konačnici znači da se kirurški zahvat može izbjeći.

Novi lijek spriječava rast tumora tako što cilja CSF-1R (colony-stimulating factor-1 receptor) koji je odgovoran za rast abnormalnih stanica u sinoviji koje uzrokuju tenosinovijski gigantocelularni tumor.

Učestalost tenosinovijskog gigantocelularnog tumora je 11 slučajeva na 1 milijun stanovnika godišnje, najčešće se dijagnosticira u dobi od 20 do 50 godina. Tumor obično raste u zglobovima, no može se proširiti na tetive, te uzrokovati i oštećenje mišića i kostiju.

Izvor:
New England Journal of Medicine