Značajan porast učestalosti sifilisa u gay i biseksualnih muškaraca


Značajan porast učestalosti sifilisa u gay i biseksualnih muškaraca

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u protekla dva desetljeća je u SAD-u došlo je do značajnog povećanja učestalosti sifilisa kod gay i biseksualnih muškaraca. Naime, u njih je učestalost sifilisa 106 puta veća nego kod heteroseksualnih muškaraca te 168 puta veća nego kod žena.

Sifilis je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje spiroheta Treponema pallidum, a najčešće se prenosi izravnim seksualnim kontaktom s osobom u ranom stadiju bolesti, a rjeđe transplancentalno od zaražene majke na plod. U rijetkim slučajevima do zaraze može doći transfuzijiom i slučajnom inokulacijom.

Uobičajeni simptomi su vrijedovi spolovila, promjene na koži, meningitis, zahvaćenje aorte i neurološki sindromi. Dijagnoza se postavlja serološkim pretragama i dodatnim ispitivanjima odabranim na osnovi stadija bolesti. Lijek izbora je penicilin.

Svakako treba imati na umu da i nakon uspješnog liječenja, može doći do reinfekcije.

Kako bi se spriječila zaraza sifilisom, preporuča se prakticiranje sigurnog seksa i uporaba kondoma.

Ukoliko se u neke osobe pojave simptomi sifilisa, ona se odmah mora javiti svojem liječniku. Također, u tom razdoblju ona ne bi trebala ima seksualne odnose s drugim osobama.

Izvor:
CDC Morbidity and Mortality Weekly Report