Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Anta

20.04.2013. 13:45

Postovani, Imam 25 godine. prije 5 mjeseci na ginekoloskom pregledu mi je ustanovljeno upala lijevog jajnika, doktor mi je prepisao longacef 5x1, nakon toga uradjeni su nalazi krvi,koji si bili odljicni, nakon nalaza uradjen mi je bris grlica materice gdje je ustanovljena bakterija staphylococcus aureus p. koja je po antibogramu lijecena antibioticima, nakon toga uradjen mi je cervikalni i vaginalni bris koji su bili uredu, i nije bilo gljivica.
medjutim od tada sam osijecala bol u tom predijelu jajnika, znalo da boli par dana ,pa nestane, pa opet(nije jak bol)...takodje ovulacije se mi bile malo bolne(sto do sada nije bilo slucaj). Menstruacije su mi redovne na 28 dan.
Sobzirom da planiramo da radimo na bebi uradila sam briseve na bakterije hlamidija,mikoplazma i ureaplazma gdje je pozitivna bila ureaplazma 10na3. moj ginekolog mi je prepisao doksiciklin prvi dan 2x1 a onda 1x1 (dvije kutije), i medazol vaginalete.

Moje pitanje glasi zasto me taj janik ponekad zna da malooo boli iako moj ginekolog kaze da na UV sve u redu? Da li terapija za lijecenje ureaplazma je adekvatna? i da li smatrate da nakon terapije moram da ponovim briseve(sobzirom da se radilo o maloj kolicini ureaplazmE), ili odmah da pocnemo da radimo na bebi? HVALA

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.04.2013. 18:15

Poštovana, trebate vjerovati svom liječniku. Terapija je dobra i svrsishodna, te s obzirom na malo koncentraciju ureaplasme ja ne bih ponavljao briseve.
Možete raditi na trudnoći. Koji je uzrok bolova, ne znam. Moglo bi se raditi o bolovima u drugim sustavima, npr. mokraćnom, problemima sa crijevima, kongestije zdjelice, priraslice itd. Vjerujte liječniku ako kaže da vam je s jajnikom sve u redu.

Anta

26.04.2013. 01:55

Postovani doktore, hvala puno na odgovoru! Nadovezacu se na predhodni post,da li ,ako postoje priraslice ( jer taj bol je povremeno prisutan na jajniku gdje je bila upala) ali moram naglasiti da na tom jajniku nije bilo nikakve ciste, samo zapaljenje.(na Ultrazvuku kao sto sam navela doktor kaze da je sve u redu samo sto je taj jajnik malo blize materice, dok oblik i dimenzija je uredu)
Moje pitanje glasi da li moze da bude problema prilikom ostvarivanje trudnoce? Dal postoji metoda da se utvrdi postojanje priraslica ili smatrate da prvo trebam da pokusam da ostvarim trudnocu. Strah mi je da ne dodje do vanmatericne trudnoce. Mozda i bez razloga panicim ali ovo mi je prvi put da imam ginekoloski problem i bas sada planiram trudnocu. Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.04.2013. 09:50

Kao što sam rekao. Možete raditi na trudnoći. Bili ste na pregledu i nije se našao nikakav problem kod vas.

anam21

10.05.2013. 17:55

Postovani,
bila sam na pregledu zbog stalne boli u donjem desnom dijelu trbuha, ginekologica je rekla da je vjerojatno upala jajnika te mi dala azitromicin lek 500mg, i vaginalete koje sam stvaljala 3 dana. Medjutim, danas mi je dosao nalaz mikrobioloske pretrage: Ureaplasma erealyticum IZOLIRANA 10 (4) FCU/ ml, a Mycoplasma hominis NIje izolirana... Pa me zanima sto to znaci i sta je, jako sam nestrpljiva pa bih vas molila za odgovor!! Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.05.2013. 22:35

Znači da vam je dokazana bakterija ureaplasma koja je vjerovatno uzrokovala upalu jajnika. Doktorica vam je dala odličnu terapiju koje pokriva i ureaplsamu.
Svakako ponovite i cervikalni bris izvjesno vrijeme nakon terapije.

petra88

12.05.2013. 23:50

Poštovani, u 2 mjesecu dokazana mi je ureplasma 10 na 3.nakon kutije doksiciklina i betadine vaginaleta ponovo na bris nalaz negativan,nema bakterije.moj partner je također pio doksiciklin u isto vrijeme kada i ja.međutim on nije imao nikakav kontrolni pregled nakon terapije.sada mene zanima kolika je mogućnost da on npr nije izljecio bakteriju i da mi je ponovno vrati uz nezasticeni spolni odnos.nezelim opet to sve prolaziti.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.05.2013. 21:30

Šansa za tako nešto postoji. Naime radi se o vrlo čestoj, dosadnoj bakteriji, koja je dosta otporna na današnje antibiotike.

petra88

13.05.2013. 22:05

Jer na moje postavljeno pitanje doktoru treba li moj partner nekakvu kontrolu on je odgovorio da nema potrebe.što mi u startu nije imalo smisla jer opet čemu sva terapija ako nije provjereno da li je on izljecen.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.05.2013. 08:45

Ja sam vam rekao kako bih ja postupio. Ne komentiram postupke drugih.

bebeso

19.05.2013. 04:10

Zdravo doktore ja sam iz Makedonije..
Imam ureoplazma vec 8 meseca , sve sam popila ali opet nista..U braku sam 10 meseca a lecim ovu bakteriju 8 meseca otisla kod lekara imala sam upala jajnika i dao mije citeral pa onda bris vaginalni i konstatovana je ureoplazma 10 000; popila sam prvi mesec sumamed, drugi mesec lekoklar; treci mesec vaginalne samo eritromicin; cetvrti mesec eritromicin tablete u kombinacija so jos jednim ali zaboravila sam imala sam povracanje od ovih tableta; onda pak pizitivna , posle to sam smenila doktor i dao mije 6 dana vibramicin so eritromicin vaginalni i tri dana sumamed i posle toa vaginalne za kandidu....i opet pozitivna i morala sam da odem u drugu drzavu gde se i nalazim sada i rekao mi je i moj muz da popije zadnju terapiju ( da kazem da smo pili sve zajedno u isto vreme osim ova zadnja)....i rekao mi je doktor da popijemo citeral 5 dana ovde, popili smo i sada treba da idem u dohi u bolnicu da proverim dal je opet pozitivna.....u megjuvremenu pila sam maslo o divom origano pa videcemo ,cula sam da maslo o divo origano leci puno bakterije ali treba jaka terapija i da pijes to nije bas prijatno , ali ja sam celu tubu popilahappy
Inace sa jajnicima je sve super odlicna je i matka sve je drugo super...doktor mi je rekao da probam da zatrudnim sada da se opustim , probali smo inace 3 puta ali nije uspelo tako da bojim se puno.....
Sta da radim doktore recite mi??? pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.05.2013. 13:20

Poštovana, vi i suprug napravite kontrolne briseve.
Nažalost radi se o dosta rezistentnoj bakteriji koju je teško liječiti.
Možda bi dobro probati preparate ofloksacilina.

RajićN

19.05.2013. 23:40

Poštovani,

molim Vas, da mi odgovorite, na pitanje, već tri godine sam u vezi sa istom djevojkom, te nam se u nazad 5 mjeseci pojavila ureoplazma,
, odnosno nakon urađenih testova ginekolog je kod djevojke utvrdio ureoplazmu, do sada nismo imali nikakvih problema, pa me zanima, dali, je moguć nastanak ureoplazme, bez spolnog odnosa sa nekim drugim, jer prije nego što smo prestali koristiti kondome, uradili smo testiranje i sve je bilo u redu, malo me to sve muči, prihvatio sam i terapio i sve bez pogovora, ali...hvala na razumjevanju.
Lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.05.2013. 14:35

Poštovani, ona je često prisutna u maloj koncentraciji i neki put se ne detektira na cervikalnim brisevima.
Kad se pojačano razmnoži nađe se na istima.

mala3

27.05.2013. 13:45

Poštovani,
zanima me liječenje ureaplasme kod partnera,naime ako su kod njega brisevi negativni znači li to da ne treba sa mnom piti tablete već samo ja,mogu li se ja izlječiti sama i naravno bez spolnih odnosa dok god nalaz i kod mene ne bude negativan? hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.05.2013. 16:00

Odnos sa zaštitom da on ne dobije od vas. Dakako, uzimajte terapiju i nestat će.

sjena

28.05.2013. 23:50

Postovani,prije 7-8 mjeseci primjetila sam jako pojacan iscjedak,koji mijenja boju,rijedak,zuckasto zelenkaste boje i neprijatnog mirisa.nema penckanja,svraba,samo ga ima u velikim kolicinama.uradila sam cervikalni bris koji je negativan,papa test koji je druga grupa,hlamidiju koja je takodje negativna,mikoplazma negativna.jedino je ureaplazma pozitivna.doktorka mi je propisala ciprocinal 10 dana da pijem.moze te li mi reci da li mi je zbog prisutnosti ureaplazme sekret takav kakav jeste koji me plasi zbog boje i obilnosti ili moze biti jos nesto drugo u pitanju.da li sobzirom da mi je papa dobar trebam vaditi i bris na hpv viruse ili je taj sekret takav zbog ureaplazme.hvala vam unaprijed.puno pozdrava

LucijaL

29.05.2013. 15:25

Poštovani,

Sa velikim zanimanjem sam pročitala Vaš forum, no bojim se da nisam našla pojašnjenje moje trenutno terapije, pa Vas molim za komentar.

Nakon pojačanog iscjedka, napravili smo obrisak cerviksa koji je pozitivan na Ureaplasmu urealyticum >=10*4 CFU u uzorku, te je izolirana Candida albicans.
Preporučena terapija za oba partnera je Fromilid® tablete (klaritromicin) od 500 mg, 2x dnevno, 7 dana, i Itrac 3 4x100 mg.

Prvobitno mi je savjetovano da Itrac 3 uzmemo 2 kapsule svaki dan, ali poslije je doktorica savjetovala 1 dnevno.

Obzirom na nuspojave oba ljeka (vrlo metalan okus u grlu), mučnina i neuredna probava, zanima me da li bi neka druga terapija bila moguća.

Prije 2 i pol godine sam isto bila pozitivna na ureaplasmu, ali tada sam dobila doksiclin, koji nije imao nikakve neugodne nuspojave, te je nalaz nakon toga bio negativan.

Ispričavam se na dugom upitu, pokušavam shvatiti zašto pijem vrlo neugodne tablete od ponedjeljka (partner tek treba započeti).

Unaprijed zahvaljujem,

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.05.2013. 17:10

Poštovana sjena, sekret je upravo takav zbog ureaplasme. Ako imate odnose savjetujem terapiju partnera kao i kontrolni bris nakon završene terapije.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.05.2013. 17:10

Poštovana, možda je terapija određena prema antibiogramu, i možda kod vas ne reagira na tetraciklinske preparate.
Ako je senzitivna, možete i vi i partner koristiti doksiciklin.

Nazad
1 ... 6 7 8 9 10 11 ... 35
Naprijed