Određene gljivice povećavaju rizik od nastanka raka gušterače
Određene gljivice koje prelaze iz crijeva u gušteraču, mogu u gušterači povećati svoju populaciju za više od tisuću puta te potaknuti rast karcinoma gušterače, otkriva novo istraživanje.
Određene gljivice koje prelaze iz crijeva u gušteraču, mogu u gušterači povećati svoju populaciju za više od tisuću puta te potaknuti rast karcinoma gušterače, otkriva novo istraživanje.
Gen KRAS jedan je od najčešće mutiranih gena u karcinomu. Više od 40 posto kolorektalnih karcinoma ima mutirani KRAS gen ili onkogen, koji je barem djelomično odgovoran za razvoj raka.
Skupina znanstvenika iz Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) pronašla je način kako da se zaustavi rast duktalnog adenokarcinoma gušterače kod miševa. Naime, napravili su koktel lijekova koji blokira oba glavna puta koji podržavaju rast stanica karcinoma gušterače i puteve otpornosti specifične za stanice raka.
Pacijenti s lokalno uznapredovalim rakom gušterače živjeli su znatno duže nakon primjene novog lijeka adavosertiba (AZD1775) u kombinaciji s kemoradijacijom (21,7 vs 14 mjeseci), ukazuju rezultati nove studije.
Prema rezultatima nove studije, izgleda da povišene razine šećera u krvi mogu povećati rizik od razvoja raka gušterače. Inače, petogodišnja stopa preživljavanja za ljude s rakom gušterače je samo devet posto, jer je bolest teško dijagnosticirati te se rak često dijagnosticira u poodmakloj fazi bolesti kada se bolest proširila iz gušterače u druge dijelove tijela.
Vlada Republike Hrvatske i tvrtka Roche potpisali su Memorandum o suradnji na projektu "Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda liječenja". Svrha je projekta smanjiti stopu smrtnosti bolesnika s rakom, povećati stope doživljenja i poboljšati kvalitetu života bolesnika sa zloćudnim bolestima istodobno transformirajući trenutačnu zdravstvenu onkološku skrb u našoj zemlji.
Istraživanje provedeno u Francuskoj pokazalo je da konzumacija samo jedne male čaše zaslađenog pića dnevno može dovesti do nevjerojatnog povećanja rizika od raka za 18 posto te povećanja rizika od raka dojke za 22 posto.
Američki znanstvenici s Michigan State University otkrili su da uzimanje vitamina D najmanje tri godine, može produljiti život oboljelima od karcinoma. Rezultati ovog istraživanja ukazuju da vitamin D nosi značajne koristi osim što pridonosi zdravim kostima.
Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od umiranja od raka gušterače, osobito ukoliko su imali prekomjernu tjelesnu težinu prije 50-te godine, ukazuje nova studija.
Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da je prisustvo oralnih bakterija u cističnim tumorima gušterače povezano s težinom tumora. Smatra se da rezultati ovog istraživanja mogu pomoći u poboljšanju dijagnosticiranja i liječenja raka gušterače.