Crni češnjak ima antikancerogena i protuupalna svojstva


Crni češnjak ima antikancerogena i protuupalna svojstva

U nedavno objavljenoj studiji, skupina znanstvenika istražila je i sažela protuupalna i antikancerogena svojstva crnog češnjaka (BG), ističući njegove bioaktivne spojeve i potencijalne terapijske prednosti u odnosu na tradicionalni češnjak.

Češnjak (Allium sativum L.), široko korištena biljka, sastoji se od dvije podvrste s različitim strukturnim značajkama. Iako je poznat po svojim zdravstvenim prednostima poput zaštite jetre ili bubrega i svojstava protiv raka, njegov intenzivan okus i miris ograničavaju njegovu upotrebu, često uzrokujući loš zadah, tjelesni miris i potencijalnu toksičnost u velikim dozama.

Crni češnjak, proizvod odležalog sirovog češnjaka u kontroliranim uvjetima, pojavio se kao zdrava alternativa. Ovaj proces starenja, koji uključuje Maillardovu reakciju, mijenja boju, teksturu i okus češnjaka, smanjujući njegovu oštrinu i miris te pojačavajući njegove bioaktivne spojeve, posebno antioksidanse poput S-alicina.

Proces starenja crnog češnjaka značajno mijenja njegova fizikalno-kemijska svojstva, što dovodi do značajnog povećanja antioksidativnih spojeva.

Ovaj proces rezultira kemijskim profilom koji se jasno razlikuje od svježeg češnjaka, jer je crni češnjak obogaćen višom koncentracijom antioksidansa poput fenola, flavonoida, piruvata, S-alil-cisteina (SAC) i S-alil-merkapto-cisteina (SAMC).

Dodatno, sadrži jedinstvene organosumporne spojeve izvedene iz alicina kao što su dialil sulfidi, disulfidi, trisulfidi i tetrasulfidi. Uvjeti starenja, uključujući povećanu temperaturu i smanjenu vlažnost, značajno povećavaju razine polifenola i drugih bioaktivnih spojeva.

Ovaj poboljšani sastav crnog češnjaka povezan je s brojnim zdravstvenim prednostima. Znanstvena istraživanja naglašavaju njegov potencijal za antikancerogeno, antiproliferativno i protuupalno djelovanje.

Štoviše, crni češnjak pokazuje imunomodulirajuća, kardioprotektivna, nefroprotektivna i hepatoprotektivna svojstva, zajedno s prednostima za probavni i živčani sustav. Također obećava u liječenju dijabetesa i pretilosti, što ga čini vrijednim dodatkom hrani koja promiče zdravlje.

Izvor
International Journal of Molecular Sciences