Životni rizik od raka probavnog sustava i povezana smrtnost


Životni rizik od raka probavnog sustava i povezana smrtnost

Karcinomi probavnog sustava uzrokuju jednu četvrtinu svih slučajeva raka i trećinu smrti od raka u svijetu. Životni rizik od pojave ili smrti od gastrointestinalnih karcinoma je kumulativna vjerojatnost razvoja gastrointestinalnih karcinoma ili povezane smrtnosti tijekom života, uzimajući u obzir demografske promjene i konkurentske rizike od drugih uzroka smrti.

Učestalost raka probavnog sustava i stope smrtnosti znatno su varirale tijekom proteklih desetljeća u zemljama širom svijeta. Procjena životnog rizika može pomoći u razumijevanju globalnog profila karcinoma probavnog sustava i informirati buduće planiranje zdravstvene skrbi.

Rak debelog crijeva predstavlja najveći rizik, čineći 38,5% ukupnog životnog rizika od razvoja i 28,2% umiranja od gastrointestinalnog karcinoma, a slijede ga rak želuca, rak jetre, rak jednjaka, rak gušterače i rak žučnog mjehura. Muškarci su općenito imali veće procjene rizika od žena.

U usporedbi s drugim vrstama raka, životni rizik od karcinoma probavnog sustava (8,2%) bio je veći nego kod raka dojke (5,9%), karcinoma muških spolnih organa (4,88%) i karcinoma dišnog sustava (3,87%). Slično tome, doživotni rizik od smrti od karcinoma probavnog sustava (6,17%) bio je veći od onog od raka dojke (2,13%) i karcinoma dišnog sustava (3,21%).

Izvor:
The Lancet Gastroenterology & Hepatology