Novo cjepivo potencijalna terapija za rak gušterače i rak debelog crijeva


Novo cjepivo potencijalna terapija za rak gušterače i rak debelog crijeva

Novo cjepivo pokazuje ohrabrujuće rane rezultate kao potencijalni tretman za određene pacijente s rakom gušterače ili rakom debelog crijeva, ukazuje nova studija. Inače, cjepivo ciljano djeluje na tumore s mutacijama (ili promjenama) u genu KRAS, pokretačkoj snazi kod mnogih vrsta raka.

Ovo cjepivo protiv raka razlikuje se od druge vrste cjepiva protiv raka gušterače, koje se izrađuje po narudžbi za svakog pacijenta pomoću glasničke RNA (mRNA). Oba cjepiva su terapijska cjepiva koja se daju nakon operacije kako bi se spriječio ili odgodio povratak raka kod visokorizičnih pacijenata.

Rezultati su pokazali da je ovo novo cjepivo sigurno i čini se da stimulira imunološki sustav pacijenta da stvara stanice koje se bore protiv raka. Naime, 84% pacijenata imalo je željeni imunološki odgovor, što znači da su imunološke T stanice koje ciljaju stanice raka s mutiranim KRAS-om aktivirane i njihov broj je rastao.

Jednako tako, pacijenti koji su imali veći odgovor T stanica također su iskusili dulje vrijeme bez povratka bolesti, poznato kao preživljenje bez relapsa.

Prema mišljenju stručnjaka, razvoj novog cjepiva pruža nadu ljudima s rakom gušterače i rakom debelog crijeva koji su bili bez učinkovitih tretmana kada im se bolest vrati. Također, posjedovanje cjepiva koje je "gotovo" olakšalo bi, ubrzalo i pojeftinilo liječenje većeg broja pacijenata.

Izvor:
Nature Medicine