Povišena tjelesna temperatura dojenčeta i malog djeteta


Povišena tjelesna temperatura dojenčeta i malog djeteta

Povišena tjelesna temperatura je najčešći znak akutne infektivne bolesti dojenčeta i malog predškolskog djeteta. U većine roditelja vrućica djeteta uzrokuje brigu i strah da je riječ o teškoj bolesti. No činjenica je da u velikoj većini slučajeva ona predstavlja tek popratnu pojavu nedužnih infekcija koje prolaze bez specifičnog liječenja (npr. antibiotika). Ipak, u manjem postotku, vrućica može biti znak teških upalnih procesa u organizmu.

Da bi prepoznali znakove koji ukazuju na stanja koja zahtijevaju neodložni liječnički pregled, i kako bi ispravno i učinkovito pomogli svom djetetu, potrebno je upoznati se sa temeljnim spoznajama i preporukama za postupanje u slučaju pojave vrućice. Navedena tema se redovito aktualizira dolaskom prvih jesenskih dana i povećanjem učestalosti upala dišnih puteva.

Kada mjeriti temperaturu

Uvijek kada se dijete čini toplim, kad je mirnije, cendravo, slabijeg apetita ili kada postoje drugi znaci bolesti (povraćanje, proljev, kašalj, osip ili drugo). Određivanje temperature samo opipom djeteta vrlo je nesigurno! Primjerice, djeca s visokim temperaturama imaju hladne okrajine i čelo zbog zakazivanja centra za reguliranje temperature. Visoke vrućice mogu dovesti do neželjenih posljedica kao što su dehidracija (tijekom vrućice se potreba za tekućinom povećava 2-3 puta). Najbolji znak manjka tekućine je pojava suhoće usnica i jezika koji postaje bijel. 

Kako mjeriti temperaturu

U djece do godine dana preporuča se mjeriti temperaturu rektalno (u guzi) stavljanjem užeg dijela toplomjera (gdje se nalazi živa) oko 2 cm u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god živa raste (obično 2-3 minute). Kod veće djece uži kraj toplomjera se stavlja u središte pazuha, koje smo prethodno posušili, potom se nadlaktica prisloni uz tijelo. Mjerenje traje 10 minuta. Normalna temperatura mjerena rektalno je oko 37,5C a pod rukom do 37C. Ako je dijete aktivno (plač, hranjenje, kretanje) ili ako je u toplom okruženju ili pretoplo obučeno, tjelesna temperatura koja se izmjeri rektalno može doseguti i 38C.

Kada i kako snižavati povišenu tjelesnu temperaturu

Povišena temperatura je jedan od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije. Stoga se preporučuje snižavati temperaturu tek kada poraste iznad 38C pod pazuhom, odnosno 38,5C rektalno. Točnije, suvremene preporuke su snižavati temperaturu kada dijete pokazuje znakove klonulosti i promjene raspoloženja. Tako u djeteta koje veselo trčkara i ima 39C nije nužno dati lijek, dok u djeteta s tek neznatno povišenom temperaturom ako izgleda umorno i plačljivo treba ga dati.

Temperatura se može snižavati lijekovima i hlađenjem. Od lijekova je najpogodniji i najmanje štetan paracetamol (u obliku sirupa ili čepića) i ibuprofen, pri čemu se treba strogo pridržavati uputstava o količinama koje se mogu dati. Ako se primijeti da dijete ima visoku temperaturu, treba ga odmah razodjenuti i dati mu lijek za snižavanje temperature.

Prostorija u kojoj dijete boravi treba biti rashlađena a odjevenost što manja kako bi se omogućilo postupno odavanje tjelesne temperature u okolicu. Nakon davanja lijeka za snižavanje vrućice preporuča se pričekati dvadesetak minuta prije negoli dijete počnemo hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici. U ovom periodu će lijek za snižavanje temperature zakočiti centar za drhtanje. Naime, drhtanje je iznimno moćan način podizanja tjelesne temperature i može se dogoditi da prigodom drhtanja uslijed osjećaja hladnoće kupke dođe do porasta za 1-2 stupnja umjesto očekivanog pada! Najpogodnije je napuniti kadicu s vodom temperature oko 37C (tj. 2-3 stupnja niže temperature od temperature tijela) i pustiti da se dijete u njoj igra oko 20 minuta i polagano hladi. Trljanje alkoholom se ne preporuča (naglo ohlađuje površinu kože, krvne žile u koži se suze i daljnje hlađenje je slabije, jedan dio alkohola prodire u organizam udisanjem alkoholne pare ili kroz kožu). Ukoliko se tjelesna temperatura ne snizi, veoma je korisno nakon kupanja omotati dijete u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature (odstajala voda) i to povremeno mijenjati. Postupak snižavanja temperature ponavljati dokle god je potrebno.

Budući da u temperaturi dijete treba mnogo više tekućine (dnevna potreba za tekućinom se povećava i do dvostrukih količina), veoma je važno napajati ga čajem, sokom ili vodom sobne temperature.Tek potom treba zatražiti liječničku pomoć.

Nužno je imati kod kuće lijek za snižavanje temperature prije negoli se dijete razboli! 

Kada se treba neodložno javiti liječniku

U dojenčadi, naročito ako je riječ o djeci mlađoj od 3 mjeseca, nakon snižavanja temperature potrebno je obratiti se liječniku. U starije djece, ako je temperatura viša od 40C, preporuča se istoga dana potražiti liječničku pomoć jer također može biti znakom težih bakterijskih infekcija. Tresavice (jako drhtanje) u vrijeme porasta temperature i/ili loše opće stanje djeteta svakako nalažu neodložni posjet pedijatru. Izbjegavajte utopljavanje djeteta za vrijeme transporta.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.