Što su nuspojave lijeka?


Što su nuspojave lijeka?

Lijek koji dobijemo u ljekarni propisao nam je liječnik na temelju postavljene dijagnoze ili smo kupili bezreceptni lijek po savjetu ljekarnika. Uvijek je važno je da se u potpunosti pridržavamo dobivenih uputa o načinu uzimanja, kako bi lijek imao željeni učinak.

Ponekad naš organizam može reagirati nepoželjno na lijek i tu pojavu zovemo nuspojava. Dakle, nuspojava jest svaka štetna i neželjena reakcija na lijek koji je primjenjen u propisanoj dozi i na ispravan način. Većina nuspojava je očekivana i poznata, odnosno uočena je prilikom istraživanja određenog lijeka, te je i navedena u uputi za primjenu lijeka koja se nalazi priložena u kutiji lijeka. Kad pročitamo navedene nuspojave u uputi o lijeku, ponekad se uplašimo i odlučimo da određeni lijek ne želimo uzimati. Međutim, prije takve odluke potrebno je razgovarati sa stručnjakom, liječnikom ili ljekarnikom, koji će nam objasniti kada se te nuspojave mogu javiti, i kako je uglavnom za naš organizam veća korist od djelovanja lijeka nego što su štetne nuspojave. Naime, većina nuspojava brzo prolazi i ne ostavlja trajnije posljedice na naš organizam.

Navedene očekivane nuspojave na lijek javljaju se individualno kod svake osobe, i najčešće je i naveden postotak osoba u kojih se mogu javiti. Možda ih uopće nećemo imati, možda će biti samo blago izražene ili će možda biti jače izražene.

Nuspojave ovise o vrsti lijeka, te ih najčešće možemo zamijetiti kao želučane tegobe (blaga bol u želucu, blaga mučnina, proljev), zatim kao glavobolju, pospanost ili pak nesanicu, te kao neke promjene na koži (blago crvenilo, osip).

Nuspojave značajno ovise i o načinu uzimanja lijeka, pa je važno slijediti uputu o tome kako lijek valja uzimati. Npr. ako nas liječnik ili ljekarnik upozori da lijek treba uzimati na pun želudac, znači da će se javiti nuspojava u obliku bolova ako ga uzmemo na prazan želudac.

Naš liječnik ili ljekarnik će nas upozoriti na očekivane nuspojave i savjetovat će nas kako da ih izbjegnemo ili smanjimo, npr. pridržavanjem upute o vremenu uzimanja lijeka ili savjetima o prehrani. Također će nam objasniti koje nuspojave možemo zanemariti i nastaviti s propisanim uzimanjem lijeka jer će se nakon kratkog vremena nuspojave povući, ali će nas i upozoriti kada uzimanje lijeka treba prekinuti jer su naše nuspojave možda jače izražene.

Ponekad pored propisanih lijekova uzimamo i neki biljni lijek ili dodatak prehrani, te je važno da o tome izvjestimo liječnika ili ljekarnika. Naime, neke nuspojave se mogu javiti samo u kombinaciji s drugim preparatom, pa takve učinke možemo izbjeći.

Ukoliko prilikom primjene lijeka primjetite neku reakciju vašeg organizma i mislite da je povezana s lijekom, obavijestite o tome vašeg liječnika ili ljekarnika, kako biste dobili savjet o nuspojavi. 

Zadnja izmjena: 27.08.2019.