Acetilsalicilna kiselina može poboljšati učinkovitost imunoterapije


Acetilsalicilna kiselina može poboljšati učinkovitost imunoterapije

Rezultati istraživanja provedenog na miševima pokazali su da primjena acetilsalicilne kiseline može poboljšati učinkovitost imunoterapije. Naime, pokazalo se da acetilsalicilna kiselina može spriječiti "skrivanje" stanica raka od imunosnog sustava.

Inače, poznato je da stanice karcinoma kože, dojke i debelog crijeva proizvode velike količine protaglandina E2 koji oslabljuje imunosni odgovor, što omogućava stanica karcinoma da se "sakriju". Međutim, lijekovi poput acetilsalicilne kiseline mogu promijeniti kemijske puteve u stanicama karcinoma, što dovodi do smanjenja proizvodnje prostaglandina E2.

Prema mišljenju stručnjaka, pridodavanjem acetilsalicilne kiseline imunoterapiji, može se na jednostavan način poboljšati liječenje karcinoma.

Svakako treba spomenuti da je imunoterapija jedno od najperspektivnijih područja u istraživanju raka. Dosadašnja istraživanja su pokazala da se pomoću imunoterapije rak u terminalnoj fazi bolesti može smanjiti, a u nekim slučajevima čak i u potpunosti nestati.

Izvor:
Cell