Aciklovir – pomoć protiv ponavljajuće infekcije oralnim herpesom


Aciklovir – pomoć protiv ponavljajuće infekcije oralnim herpesom

Infekcija Herpes simplex virusom široko je rasprostranjena i zahvaća veliki postotak odrasle populacije. Najčešća infekcija je ona virusom herpesa simplexa tip 1 (HSV-1) koja je vezana za infekciju usnica, usta i lica te se naziva oralni herpes. Primarna infekcija se obično događa tijekom djetinjstva, a virus se prenosi slinom te zaraženom hranom i pićem.

Nažalost, virus herpesa nemoguće je izliječiti, zbog čega nije rijetkost da osobe u odrasloj dobi pate od ponavljajuće infekcije. Simptomi rekurentne HSV-1 infekcije javljaju se na istim mjestima kao i primarne infekcije, i iako su simptomi nešto blaži nego kod prve infekcije, oni  mogu uvelike narušiti samopouzdanje osobe koja od njih pati.

Prvi izbor terapije kod ponavljajuće infekcije oralnim herpesom je supstanca aciklovir. Aciklovir posjeduje snažno antivirusno djelovanje te su brojne studije potvrdile da ublažava tijek bolesti i skraćuje njeno trajanje. Meta-analiza 10 studija  koje su proučavale učinak aciklovira na infekcije oralnim herpesom koje su se opetovano javljale pokazala je da je oralna primjena aciklovira značajno smanjila broj rekurentnih infekcija. Najveći protektivan učinak je zabilježen u slučaju kada je aciklovir primijenjen lokalno prije prvih simptomima infekcije odnosno prije  prvih znakova žarenja. Prema zaključku autora analize, aciklovir je iznimno učinkovit u prevenciji ponavljajuće infekcije oralnim herpesom.

Oglasna vijest