Alergija na jaja nije prepreka za cijepljenje djece protiv gripe


Alergija na jaja nije prepreka za cijepljenje djece protiv gripe

Rezultati novog istraživanja pokazali su da je cijepljenje protiv gripe sigurno za djecu koja imaju alergiju na jaja, te da nisu potrebne posebne mjere opreza prilikom cijepljenja djece s navedenom alergijom.

Inače, prema trenutnim preporukama američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), smatra se da djecu koja imaju alergiju na jaja, treba promatrati 30 minuta nakon dobivanja cjepiva protiv gripe.

Također, savjetuje se da dijete treba dobiti cjepivo pod nadzorom liječnika primarne zdravstvene zaštite, ako je djetetova reakcija na jaja samo osip. Dok u slučaju ozbiljnije reakcije na jaja dijete treba dobiti cjepivo pod nadzorom alergologa.

Prema rezultatima velikog broja istraživanja koja su objavljena u posljednjih nekoliko godina, tisuće djece koja su alergična na jaja, uključujući i djecu koja su imala po život opasne reakcije, nisu imala nikakvu reakciju nakon što su dobila jednu dozu cjepiva protiv gripe.

Alergija na jaja jedna je od najčešćih alergija na hranu u djece, koja u 70 posto djece prestaje nakon 16. godine. U većini slučajeva alergijska reakcija na jaja manifestira se na koži.

Izvor:
Annals of Allergy, Asthma and Immunology