Alkohol povezan sa oko 740.000 slučajeva raka širom svijeta u 2020.


Alkohol povezan sa oko 740.000 slučajeva raka širom svijeta u 2020.

Prema rezultatima nove studije, alkohol je povezan sa oko 740.000 novih slučajeva raka širom svijeta u 2020. godini, što predstavlja 4 posto svih novootkrivenih slučajeva raka te godine.

Valja istaknuti, da čak i relativno niske razine konzumiranja alkohola mogu doprinijeti porastu učestalosti karcinoma, što je zabrinjavajuće, no, to također ukazuje, da bi male promjene što se tiče konzumacije alkohola mogle pozitivno utjecati na buduće stope raka.

Čak 77 posto slučajeva karcinoma povezanih s alkoholom odnosio se na muškarce, a 23 posto na žene. Najčešći karcinomi povezani s konzumacijom alkohola bili su rak jednjaka, rak jetre i rak dojke, te zatim rak debelog crijeva i orfaringealni karcinom.

Zanimljivo je da je umjereno konzumiranje alkohola (oko dva alkoholna pića dnevno) bilo povezano sa 14 posto slučajeva karcinoma povezanih sa konzumacijom alkohola.

Treba spomenuti, da alkohol može pridonijeti razvoju raka uzrokujući oštećenje DNK koje pojačava proizvodnju štetnih kemijskih spojeva u tijelu i utječući na proizvodnju hormona. Alkohol također može pogoršati učinke duhana i drugih štetnih tvari koji uzrokuju rak.

Izvor:
The Lancet Oncology