Antihipertenziv losartan može pomoći u liječenju neurofibromatoze tip 2


Antihipertenziv losartan može pomoći u liječenju neurofibromatoze tip 2

Rezultati nove studije ukazuju da antihipertenziv losartan može pomoći u liječenju neurofibromatoze tip 2 (NF2), nasljednog stanja koje je povezano s vestibularnim Schwannomom, ili nekanceroznim tumorima duž živaca koji su odgovorni za sluh i ravnotežu. Iako su ovi tumori dobroćudni, mogu uzrokovati probleme sa sluhom i ravnotežom.

Smatra se, da su ovi rezultati  posebno važni jer se vestibularni Schwannomi trenutno liječe kirurškim zahvatom i terapijom zračenjem (koji nose rizike od oštećenja živaca), a američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila nijedan lijek za liječenje ovih tumora ili s njima povezanog gubitka sluha.

Na mišjem modelu pokazało se da losartan smanjuje upalnu signalizaciju i oticanje te tako sprječava gubitak sluha, i povećava isporuku kisika kako bi se poboljšala učinkovitost terapije zračenja, što u konačnici može pomoći u smanjivanju doze zračenja koja je potrebna za kontrolu rasta tumora i smanjivanju toksičnosti povezane sa zračenjem.

Inače, antagonist angiotenzina II, losartan, jedan je od najčešće propisivanih lijekova za liječenje hipertenzije ili visokog krvnog tlaka.

Izvor:
Science Translational Medicine