Antihipertenzivi mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tip 2


Antihipertenzivi mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tip 2

Izgleda da antihipertenzivi, lijekovi za snižavanje povišenog krvnog tlaka, mogu pomoći milijunima ljudi diljem svijeta da ne obole od dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija. Inače, liječnici već propisuju antihipertenzive svojim pacijentima kako bi smanjili njihov rizik od srčanog ili moždanog udara, a sada bi ovi lijekovi mogli pomoći u otklanjanju opasnosti od dijabetesa tipa 2.

Ova nova studija pokazala je da su zaštitni učinci ovih lijekova mnogo širi nego što se ranije mislilo. Naime, pokazalo se da sniženje sistoličkog krvnog tlaka za 5 mmHg može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 11 posto.

Najveći zaštitni učinak imali su inhibitori konvertaze angiotenzina (ACE inhibitori) i blokatori angiotenzina II receptora (ARBs), smanjujući relativni rizik od razvoja dijabetesa za 16 posto.

Druge vrste lijekova za snižavanje krvnog tlaka nisu imale taj zaštitni učinak. Blokatori kalcijevih kanala nisu imali utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, a beta blokatori i tiazidski diuretici zapravo su povećali rizik unatoč svojim poznatim korisnim učincima u prevenciji srčanog i moždanog udara.

No, prema mišljenju stručnjaka održavanje zdrave tjelesne težine i usvajanje zdravog načina života najbolji je način za smanjivanje rizika od dijabetesa tipa 2.

Izvor:
The Lancet