Antihipertenzivi povezani s povećanim rizikom od divertikuloze


Antihipertenzivi povezani s povećanim rizikom od divertikuloze

Izgleda da lijekovi za snižavanje krvnog tlaka znani kao blokatori kalcijevih kanala, mogu povećati rizik od divertikuloze. Divertikuloza uzrokuje pojavu malih ispupčenja ili vrećica u sluznici debelog crijeva. Posebno pogađa starije osobe (čak 65% osoba starijih od 85 godina može imati divertikulozu). Inače, divertikuloza može u nekim slučajevim ugroziti život usljed infekcije ili puknuća vrećica u sluznici debelog crijeva.

Što se pak tiče hipertenzije, ona zahvaća jednu od deset odraslih osoba diljem svijeta, te povećava rizik od srčanog udara i moždanog udara. Najčešći načini liječenja visokog krvnog tlaka su promjene načina života i lijekovi.

Valja spomenuti, da je povećani riizk od divertikuloze uočen nakon primjene nedihidropiridinskih blokatora kalcijevih kanala.

Smatra se da pacijenti ne bi trebali prestati uzimati lijekove osim ako se tako ne posavjetuju sa svojim liječnikom. Ovi rezultati ne bi trebali mijenjati kliničku praksu, već bi trebali djelovati kao katalizator daljnjih istraživanja.

Izvor:
Imperial College London