Borovnice i jabuke povezane s nižim rizikom od dijabetesa


Borovnice i jabuke povezane s nižim rizikom od dijabetesa

Prema rezultatima nove američke studije izgleda da je konzumiranje većih količina borovnica, jabuka i krušaka povezano s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Naime navedeno voće bogato je flavonoidima, koji se inače mogu naći samo u određenom voću, povrću te žitaricama. Od ranije je poznata veza flavonoida i manjeg rizika od srčane bolesti i raka, a rezultati jedne prošlogodišnje studije ukazivali su na vezu između flavonoida i manjeg rizika od hipertenzije

U ovoj studiji pokazalo se da konzumiranje dva ili više obroka (pola šalice) borovnica tjedno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 posto, dok je za isti učinak prilikom konzumiranja jabuka potrebno u tjedan dana pojesti pet ili više jabuka.

Rezultati ukazuju na povezanost, no ne dokazuju da konzumiranje navedenog voća spriječava razvoj dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 obično se može kontrolirati pomoću tjelovježbe i zdrave prehrane, bez potrebe za uzimanjem inzulina.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition