Borovnice, no ne i njihov sok, mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
Istraživanje koje je analiziralo prehrambene navike više od 187.000 ljudi pokazalo je da je konzumacija voća, posebice borovnica, jabuka i grožđa, povezana s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Borovnice smanjuju rizik od dijabetesa za 26 posto, dok konzumacija tri obroka nekog drugog voća smanjuje navedeni rizik za samo 2 posto.
Nažalost, pokazalo se da konzumacija soka od borovnice nema isti učinak na smanjenje rizika od dijabetesa kao i konzumacija borovnica.
Jednako tako, pokazalo se da tri obroka voća tjedno poput borovnica, grožđa, grožđica, jabuka i krušaka, značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Izgleda da su za navedeni učinak zaslužne visoke razine antocijanina i polfenola, koje se mogu naći u spomenutom voću.
Prema mišljenju stručnjaka, najbolji način da se smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, je prakticiranje uravnotežene, zdrave prehrane koja uključuje velik izbor voća i povrća, te da se bude tjelesno aktivan.
Izvor:
British Medical Journal