Čak i blaga pretilost povećava izglede za teški COVID-19


Čak i blaga pretilost povećava izglede za teški COVID-19

Čak i blaga pretilost značajno povećava rizik od ozbiljne bolesti ili smrti u pacijenata s COVID-19, ukazuje nova studija. Smatra se da liječnici trebaju biti svjesni da bilo kakva pretilost, a ne samo teška pretilost, predstavlja rizik za oboljele od COVID-19.

Ovo otkriće nije prvo koje povezuje pretilost s lošijim ishodima COVID-19. Međutim, većina studija usredotočila se na bolesnike s indeksom tjelesne mase (ITM) od 40 ili više, što je prag za ekstremnu pretilost. 

Otkriveno je da su blago pretili bolesnici, oni s ITM-om između 30 i 35, suočeni s 2,5 puta većim rizikom od respiratornog zatajenja. Jednako tako, u usporedbi s pacijentima koji nisu pretili, oni su imali pet puta veću vjerojatnost da će biti zaprimljeni u jednice za intenzivnu skrb (ICU). Dok su pak pacijenti s ITM-om od 35 i više, imali 12 puta veću vjerojatnost da će umrijeti od COVID-19.

Smatra se da je pretilost veliki čimbenik rizika za umjerene do teške slučajeve COVID-19. Inače, pretilost je povezana s oslabljenim imunološkim odgovorom i zaštitom od patogena, a za to je odgovorno kronično upalno stanje koje pokreće pretilost.

Također, valja istaknuti, da sve zdravstvene komplikacije povezane s pretilošću - poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa i srčane bolesti - same po sebi povećavaju rizik od komplikacija povezanih s COVID-19.

Inače, dokazano je da pretili pacijenti imaju veće virusno opterećenje te da trebaju više vremena za otklanjanje virusa u usporedbi s pacijentima koji nisu pretili, a to ih čini zaraznijima kroz dulje vremensko razdoblje.

Izvor:
European Journal of Endocrinology