Čitaj mi! - prva nacionalna kampanja za poticanje ranog glasnog čitanja djeci


Čitaj mi! - prva nacionalna kampanja za poticanje ranog glasnog čitanja djeci

Prvu nacionalnu kampanju za poticanje ranog glasnog čitanja djeci "Čitaj mi!" danas su, na Međunarodni dan dječje knjige, proglasila otvorenom djeca iz Centra "Slava Raškaj" i iz Dječjeg vrtića "Različak" u Knjižnici Bogdan Ogrizović.

Prije toga su im UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, glumac Filip Juričić i dječja spisateljica Željka Horvat Vukelja, uz tumačenje na znakovnom jeziku, pročitali nekoliko kratkih priča.

Brojna svjetska istraživanja pokazuju da djeca kojoj roditelji i drugi skrbnici čitaju i pričaju od najranije dobi brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu. Istraživanje koje je za UNICEF prošle godine provela agencija Ipsos Puls je pokazalo da 23 posto roditelja šestomjesečne djece ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama. Nadalje, zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika devet posto roditelja jednogodišnjaka, sedam posto roditelja trogodišnjaka i 14 posto roditelja šestogodišnjaka.

Stoga će se tijekom kampanje "Čitaj mi!" s dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji moći upoznati u svakoj knjižnici, u domovima zdravlja i rodilištima u kojima će biti postavljeni plakati i letci s informacijama i savjetima o tome kako i kada čitati djeci te koje su slikovnice primjerene za pojedinu dob. U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice priča "Čitam ti priču", a u suradnji sa školskim knjižnicama organizirat će se natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj.

"UNICEF-ovo istraživanje je pokazalo i da četiri posto jednogodišnjaka, dva posto trogodišnjaka i jedan posto šestogodišnjaka u Hrvatskoj nema niti jednu slikovnicu. To znači da tisuće djece nemaju pristupa ranom čitanju i razvijanju rane pismenosti. Za obitelji s nižim primanjima, slikovnice su često nedostupne. Zato nam je cilj kampanjom "Čitaj mi" obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti bliskom navikom roditelja i djece za koju je dovoljno izdvojiti već 15 minuta dnevno. Zajedničkim čitanjem potičemo bliskost, a kod male djece stvaramo ljubav prema učenju koja će trajati cijeli život", rekla je Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a.

UNICEF  će u suradnji s pedijatrima i knjižničarima kroz ovu kampanju nastojati knjigu učiniti dostupnom svakom djetetu, posebno u obiteljima koje žive u teškim materijalnim uvjetima. Organizirat će se i besplatna podjela slikovnica i zajedničko čitanje djeci u gospodarski slabije razvijenim i siromašnijim krajevima Hrvatske.

"Dječje knjižnice su mjesta otvorena svima i  pozivamo roditelje da iskoriste svoje pravo i pravo svoje djece da se koriste njihovim uslugama i bogatstvom čitateljskih materijala koje one osiguravaju svakom djetetu od najranije dobi. Dječji knjižničari im mogu pomoći pri izboru slikovnica i primjerom pokazati što i kako čitati u obitelji da bi i roditelji i djeca uživali u zajedničkim trenucima čitanja i pričanja", istaknula je dr. sc. Ivanka Stričević.

Kampanju zajedno organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Više informacija o kampanji možete naći na www.citajmi.info