Dijabetes može povećati rizik od opasnih stafilokoknih infekcija


Dijabetes može povećati rizik od opasnih stafilokoknih infekcija

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Danskoj, izgleda da su oboljeli od dijabetesa skloniji razvoju potencijalno smrtonosnih stafilokoknih infekcija krvi nego osobe koje nemaju dijabetes. Inače, bakterija Staphyloccus aureus obitava na ljudskoj koži, i obično je bezopasna, no ukoliko dospije u krvotok, može uzrokovati po život opasnu infekciju. Naime, 30-dnevna stopa smrtnosti od takvih infekcija iznosi 20 posto do 30 posto.

Sve u svemu, pokazalo se da oboljeli od dijabetesa u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes, imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost od razvoja stafilokokne infekcije krvi van bolnice. Zanimljivo je da je taj rizik u oboljelih od dijabetesa tip 1 čak sedam puta veći. Inače, oko 95 posto oboljelih od dijabetesa ima dijabetes tip 2.

Ukoliko je uz dijabetes prisutna i bubrežna bolest, tada se rizik od stafilokokne infekcije krvi povećava za četiri puta.

Treba istaknuti da se i ranije pretpostavljalo da dijabetes povećava rizik od stafilokoknih infekcija, no ovo je prva studija koja podupire tu pretpostavku.

Svakako treba spomenuti da se rizik od stafilokokne infekcije krvi povećava s brojem godina pobola od dijabetesa. Jednako tako, treba reći da i slaba kontrola dijabetesa također povećava rizik od infekcije.

Izvor:
European Journal of Endocrinology