Dijabetes može povećati rizik za prijevremenu senilnu makularnu degeneraciju


Dijabetes može povećati rizik za prijevremenu senilnu makularnu degeneraciju

Rezultati istraživanja provedenog u Koreji na 3.008 ispitanika u dobi od 50 do 80 godina pokazali su da su osobe oboljele od dijabetesa izložene većem riziku od razvoja senile makularne degeneracije.

Naime pokazalo se da su osobe koje imaju dijabetes tip 2 izložene 87 posto većem riziku da će razviti prijevremenu senilnu makularnu degeneraciju nego osobe koje nemaju dijabetes.

Senilna makularna degeneracije vodeći je uzrok sljepoće kod starijih osoba u razvijenom svijetu, a javlja se češće kod žena.

Postoje dva oblika senilne makularne degeneracije - suhi i vlažni. Suhi oblik senilne makularne degeneracije je češći, razvija se vrlo sporo, te uzrokuje postupni gubitak centralnog vida. Dok vlažni oblik senilne makularne degeneracije javlja se u oko 10 posto bolesnika sa senilnom makularnom degeneracijom, razvija se brzo i uzrokuje gubitak vida.

Mehanizami koji povezuje dijabetes i senilnu makularnu degeneraciju trenutno su nepoznati, no znanstvenici se nadaju da bi ih buduća istraživanja mogla razjasniti. 

Izvor:
Archives of Ophthalmology