Disbioza crijevnih mikroba u ranoj dobi pogoršava kolitis


Disbioza crijevnih mikroba u ranoj dobi pogoršava kolitis

Upalna bolest crijeva (IBD) je kronični gastrointestinalni poremećaj koji uzrokuje upalu crijeva. Iako je točan uzrok upalne bolesti crijeva nepoznat, identificirano je nekoliko čimbenika koji dovode do ove bolesti. Ti su čimbenici povezani s dobi, imunološkim sustavom, genetikom i okolišem. Jedan od ključnih čimbenika iza manifestacije IBD-a je crijevna mikrobna disbioza.

Zdrava crijeva sadrže bogatu raznolikost obveznih anaeroba i niske razine kisika. Nasuprot tome, osobe s upalnom bolesti crijeva pokazale su visoku razinu reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) i dušika. Upala crijeva izaziva povećanje oksigenacije debelog crijeva, što dovodi do neravnoteže bakterijske populacije iu populaciji aerobnih i anaerobnih bakterija.

Nedavna studija istraživala je ulogu mikrobiote povezane s anaerobnim biosintetskim putem plazmalogena u uspostavljanju crijevne homeostaze. Pokazalo se da je učestalost kolitisa bila povezana s visokim razinama ROS-a i smanjenom populacijom anaerobnih bakterija.

Spomenuta studija identificirala je mikrobe neophodne za zdravu crijevnu mikrobiotu u ranom životu koja bi mogla smanjiti rizik od kolitisa u kasnijem životu. Plazmalogeni igraju ključnu ulogu u napredovanju kolitisa. Oni mogu ublažiti upalne reakcije i vratiti povećanu osjetljivost na kolitis kod miševa kojima nedostaju anaerobne bakterije. U budućnosti se mora razjasniti temeljni mehanizam plazmalogen-pozitivne mikrobiote za održavanje zdravlja crijeva.

Inače, upalna bolest crijeva (IBD) općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest

Izvor:
Research