Do sada, 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj


Do sada, 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZJ) je do 8.11. 2019. godine zaprimio dojave o 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj. Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (31 oboljeli), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novooboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 53 oboljela od  ospica, 9 je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 27 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 17 oboljelih ne može se utvrditi izvor infekcije.

Valja istaknuti, da je 25 oboljelih osoba bilo necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 7 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 16 osoba je cjepni status nepoznat.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljela je 31 osoba. Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe. Od kraja kolovoza do 8. studenog oboljelo je još 29 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere. Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu – grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

Kod oboljelih osoba kod kojih je rađena genotipizacija utvrđen je genotip D8.

Ospice, poznate i kao morbilli ili dobrac, vrlo su zarazna virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje u dječjoj dobi, a očituje se vrućicom, kašljem, kataralnim simptomima, konjunktivitisom, enantemom (Koplikove pjege) na sluzničkoj površini obraza i usana te makulopapuloznim osipom koji se širi cefalokaudalno (od glave prema stopalima).

Inače, svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja.

Izvor:
HZJZ