Dob početka pretilosti povezana s većim rizikom od dijabetesa


Dob početka pretilosti povezana s većim rizikom od dijabetesa

Životna dob nastanka pretilosti povezana je s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuje studija provedena u Australiji. Inače, u Australiji oko 63 posto odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu, a oko 28 posto njih je pretilo.

Jednako tako, pokazalo se da žene u kojih je tijekom istraživanja došlo do razvoja pretilosti, imaju tri puta veći rizik od razvoja dijabetesa, u odnosu na žene s normalnom tjelesnom težinom.

Ovo istraživanje je pokazalo, da što je kasnija životna dob u kojoj je neka osoba postala pretila, to je rizik od dijabetesa bio manji.

Također, što je neka osoba dulje bila pretila, to je njen rizik od dijabetesa bio veći. Pa tako, osobe koje su bile pretile manje od 10 godina, imale su 2,18 puta veći rizik od dijabetesa. Kod osoba koje su bile pretile 10 do 29 godina, rizik od dijabetesa bio je 3 puta veći, a kod osoba koje su bile pretile 30 ili više godina, rizik od dijabetesa je bio gotovo 6 puta veći.

Smatra se da odlaganje početka pretilosti i ukupnog broja godina pretilosti, može učinkovito smanjiti rizik od dijabetesa. 

Izvor:
Diabetologia